a1
2017.05.13-14.
Spielberg | Ausztria
Pálya hossza: 2300 m

Futam hosza: 20 kör

Versenytáv: 56 km

 

RED BULL RING - SZOMBAT

Egy hatodik és egy második hellyel nyitott Norbi a Red Bull Ringen

 

Nehéz körülmények között indult Ausztriában a kamion Európa-bajnokság résztvevőinek az élete. Péntek estére leszakadt az ég, és annyi eső esett, hogy elmaradt az egyik szabadedzés. Így feszültebben is kezdődött a szombati nap és minden csapat inkább csak találgatta a beállításokat és ez bizony soha nem látott időeredményeket hozott. Szoros küzdelem alakult ki, mivel az első nyolc helyezet négy tizeden belül végzett. Ilyen szoros végkimenettel általában a DTM futamain szoktunk találkozni. Norbi ilyen körülmények között a hetedik rajtpozíciót szerezte meg:

 

"Annak ellenére, hogy brutálisan szoros az élmezőny, azt mondhatom, hogy érezhetően fejlődtünk. Tavaly, három tizedes lemaradással, még akár második, harmadikok lehettünk volna az időmérőn. Szombaton hét tized volt a hátrányunk, így annyira feszes lett a verseny, hogy 7-8 versenyző is közel azonos eredményeket futott. Ha csak egy tizeddel gyorsabbak lettünk volna, akkor már a harmadik helyért mehettünk volna, ami azért az idei évre bizony kitűzött cél.”

Nagyon szoros verseny volt az első futam, és nagy küzdelemben a hetedik helyről egy helyet javítva Norbi a hatodik helyen ért célba. Erről így nyilatkozott:
“A rajtnál Adam Lacko tudott megelőzni kívülről, de én igazából már nem tudtam előzni. A futamban ketten is kiestek előlem, így végül a hatodik helyen értem célba.”

 

Ez az eredmény a szombati második versenyre a harmadik helyet jelentette a szombathelyi pilótának, akiért bizony magyar rajongók is szép számmal kilátogattak Spielbergbe. Sikerült a Tankpool24 csapatának a megfelelő irányba elvinni a beállításokat, melynek eredményeképp ismét siker koronázta a kirartó fejlesztési munkát. Az év második futamának a kulcsmomentuma az volt, hogy Norbinak sikerült a kedvenc előzési pontján, tehát a rajt-cél egyenesre visszafordítóban elcsípnie a helyi hőst Markus Altenstrassert, és így a jobb kigyorsításának köszönhetően megelőzte az osztrák versenyzőt. A nagy csata után a második helyen végzett Norbi, így boldogan és eredményesen zárta a szombati napot:

 

“A szombati második futam sokkal jobb lett. A harmadik helyről tudtam indulni és szoros versenyben a második lettem. A jobb beállításoknak köszönhetően erősebb lett a versenykamion, így magabiztosabban tudtam versenyezni. Várakozásunknak megfelelően sikerült megszereznünk egy dobogós helyezést és hozzá sok értékes pontot gyűjtöttünk már az első nap.

 

 

RED BULL RING - VASÁRNAP

Sikeres időmérő után kaotikus futamok!

Szombatról vasárnapra a Tankpool24 legénysége olyan remek munkát végzett, hogy a csapat eddigi legjobb időmérős eredményét produkálta az André Kursim - Kiss Norbert páros. A szombathelyi pilóta így nyilatkozott a délelőtti remek eredményről:

“Jól indult a nap, mert kihoztuk végül azt az egy-két tizedet a többiekhez képest, amit szerettünk volna szombaton elérni. Így meglett a harmadik pozíció, mivel jól sikerült a kamion beállítása.”

A vasárnap délutáni első versenyre azonban hiába sütött ki Spielbergben a nap, a Mercedeses legénység felett elkezdtek gyülekezni a sötét felhők. Norbi rajtja nem sikerült jól, ketten is megelőzték a második sorból induló magyar versenyzőt. A helyzetünket nehezítette, hogy komolyabb fokozatba kapcsolt a komplett mezőny, mivel kemény ütközésekkel tarkított verseny volt a hétvége harmadik futama. A két éve a Red Bull Ringen négyből négy versenyt nyerő Kiss Norbi így idézte fel a vasárnapi első futamot:

“A repülőrajtra készülve befordultunk a célegyenesbe, elkezdtem felépíteni a töltőnyomást, de nagyon gyorsan váltott zöldre a lámpa és indult el a futam. Sajnos elkezdtem pozíciókat veszíteni, utána meg Gerd Körbert meglökték, aki így 200 méteren keresztül csúszott előttem keresztbe. Hirtelen nem tudtam, hogy jobbról vagy balról kerüljem, így végül sajnos ki kellett mennem a kavicságyba, ezért vissza csúsztam az utolsó helyre. A versenyben a tizedik helyre tudtam feljönni. Ryan Smith és Alen Draganovic összementek, és így piros zászlóval leintették a futamot. Ez azt jelentette, hogy az előző kör helyezése lett a futam végeredménye."

A kaotikusan végződő 3. futam miatt jó ideig nem lehetett tudni a hivatalos végeredményt. A FIA ETRC versenybírái azonban végül az eredetileg is kiadott versenyeredményt hagyták jóvá, tehát Norbi így végül a 9. helyről indulhatott a negyedik futamban. További érdekessége a 4. futamnak, hogy Ryan Smith kamionja versenyre alkalmatlanná vált, ezért az első rajtkocka üresen maradt.

Amilyen jól indult a nap a német Mercedeses csapatnak, annyira szerencsétlenül alakult a vasárnapi nap vége. Sajnos Norbi és André is műszaki probléma miatt kénytelen volt feladni a negyedik futamot. A szombathelyi pilóta ennyit mondott a rövidre sikerült 4. futamról:

“Az utolsó versenyen már jól sikerült a rajt, mert már a célegyenes végén a hatodik helyért előztem le Antonio Albacetét. Az első kanyarban nagyon szűken fordultunk a belső oldalon, így nagyon kevés helyet hagyott Antonio, ezért rá kellett mennem a kerékvetőre. Nagyot ugrott a kamion, hallottam egy hatalmas pattanást. Egyből gondoltam, hogy baj van. Két kanyarral később éreztem is, hogy eltörött a rugó. Kimentem a kavicságyba és éreztem, hogy a kamion ebben az állapotában nem képes tovább folytatni a versenyt. Sajnos vasárnap nem állt mellém a szerencse, de az időmérő eredményem alapján azt látom, hogy biztatóak a jelek. Bízom benne, hogy tartani tudjuk a lépést a mezőnnyel szemben a dobogós helyezésekért.”