kissnorbi track slovakiaring
2017.07.15-16.
Slovakiaring | Szlovákia
Pálya hossza: - m

Futam hosza: 15 kör

Versenytáv: - km

 

Rajt-cél győzelemmel mutatkozott be Szlovákiában Kiss Norbi!

Kiss Norbi szereti tartani a szavát: győzni jött a Slovakia Ringre, és rögtön be is húzta a szombati első versenyt. Ez az érzés persze nem ismeretlen a számára, mert pár éve már nyert itt a Team Unicorse színeiben az ETCC-ben, így talán kijelenthetjük azt, hogy pályaismeret terén a magyar fiú némi előny birtokában érkezett Dunaszerdahelyre. Most azonban először tartottak északi szomszédainknál kamionversenyt, és a kilátogató közönség bizony komolyan buzdította a szombathelyi fiút.

Norbi semmit se bízott a véletlenre: délelőtt megfutotta az abszolút legjobb időt, így ő indulhatott az élről. Mellőle Antonio Albacete indult, és mindenki csak találatot, hogy mi lesz az első kanyarban, hiszen egyikük sem nyert még idén és mindketten ki voltak éhezve a győzelemre. A nap végére mindkettejüknek sikerült is ez, Norbi pedig végtelenül boldog volt, hogy meglett az idei első sikere:

"A rajt volt egyedül necces, mert igen, ott kellett egy kis lökés hátulról, hogy meg tudjam tartani az első helyet, de ez sikerült. Utána el tudtam szakadni a mezőnytől, és magabiztosan mentem elöl és még spórolni is tudtam, a verseny második felében. Nagyon jó volt az első verseny, büszke vagyok, hogy újra itt vagyunk, és újra szólt a magyar himnusz. Szuper volt, jó munkát végzünk!"

A második verseny Norbinak kicsit kalandosabban alakult a kelleténél. Jól rajtolt, benne is volt a sűrűjében, és az első kanyar után az ötödik helyen fordult. Azonban hamarosan jelzett a számítógép, hogy időbüntetést fog kapni. A miértről így nyilatkozott a 31 éves pilóta:

"Sajnos a rajtnál elrontottam. Nem számítottam arra, hogy ott hat kamion szélárnyékában, amikor elérjük a 160-at, akkor bekapcsol a sebességhatárolás, de nem lassult időben vissza annyira az autó, hiába vette el a gázt az elektronika. 2.8 másodpercig lehet átlépni a 160-at, na, ezt nekem itt sikerült 3.1 tized másodpercig átlépnem. Emiatt a végén kaptam egy tíz másodperces időbüntetést, és az ötödik helyről a nyolcadikra kerültem vissza. Balszerencsés, de nem baj, mert így is jó volt a tempóm, igaz előzni nem nagyon tudtam. Nem fontos annyira, mert a második versenyen nem osztanak annyi pontot."

A örömteli tegnapi nap után a hangulat vasárnap tovább fokozódott Dunaszerdahelyen, hiszen újabb győzelmet és egy harmadik helyezést szerzett Kiss Norbi. Ezzel az eredménnyel a szombathelyi fiú feljött a második helyre a bajnoki összetettben.

Az időmérő edzés ezúttal nem sikerült olyan jól mint szombaton, a hétvége harmadik versenyének rajtja viszont annál inkább. Az első helyről ezúttal Jochen Hahn indult, mellőle Norbi majd Antonio Albacete és Adam Lacko következett.

A 6 km hosszú Slovakia Ring kifejezetten ideális versenypálya a kamionoknak is, mivel az első kanyar is kellően széles. Norbi miatt rengeteg magyar látogatott el ide, és nagyon parádés első kört láthattak. Amíg Norbi környékén gyakorlatilag mindenki elrontotta az első féktávot, neki sikerül mértani pontossággal bevenni a célegyenes végi kanyart, és ez volt a kulcsmomentum a hétvégi második győzelméhez:

“Az időmérő edzésen valahogy a gumik nem működtek jól, nem volt tapadás, és nem tudtam jól a hosszú kanyarokon átmenni. Csak a második rajthely lett meg és el voltam egy kicsit kámpicsorodva, de aztán a második kanyar felé már nagyon örültem! Antonio és Jochen egymás mellett mentek a belső oldalon, és ahogy fékeztünk, láttam a szemem sarkából, hogy túl későn lassítanak. Éreztem rögtön, hogy mögéjük tudok fordulni és egy jó kigyorsítással el tudok menni. Utána már simán elől tudtam maradni. Nem értem, hogy az időmérőn miért nem működött az autó, a gumik, vagy a beállítás miatt, mert a versenyen tök jól volt minden, ahogy a warm upon is, ahol 2:41-es időt mentem, ami nagyon durva volt!”

Az utolsó versenyt Norbi a szabályok alapján a nyolcadik helyről kezdhette meg. Ezúttal sokkal jobban alakult minden mint az előző napi fordított rajtrácsos futamon. A rajtnál tisztán jött el, látszólag könnyedén tudta előzgetni a versenytársakat. A kilátogató közönség Norbi minden akciójánál őrjöngött. Az utolsó körökben már Jochen Hahn nyakán lógott, de a német remekül védekezett, így a második helyet sajnos már nem sikerült megszerezni. Érthető, hogy a magyar versenyző teljesen elégedett a Szlovákiában megszerzett eredményeivel, és már nagyon várja a hazai futamát a Hungaroringen:

“A fordított rajtrácsos versenyről is sikerült feljönni, egy karcolás nélkül a harmadik helyre, ezzel átvettük a bajnokságban a második helyet. Így érkezünk a Hungaroringre, ahol mindenképpen esélyesek vagyunk a győzelemre!”