kiss-norbi-misano
2017.05.27-28.
Misano | Olaszország
Pálya hossza: 4226 m

Futam hosza: 12 kör

Versenytáv: 50,712 km

 

MISANO - SZOMBAT

Dupla dobogó szombaton Misanóban Norbinak, még ha az egyiket el is vették...

Sokkal jobban kezdődött a hétvégéje az egyetlen magyar kamionosnak Olaszországban, mint két hete a Red Bull Ringen. Pénteken ugyan még sok munka várt a Tankpool24 legénységére, mert rengeteg állítani való akadt a Mercedesen, így az egyik szabadedzést ki is hagyták teljesen, mert rugókat kellett cserélni. Ez azt is jelentette, hogy újra kellett a futómű geometriájával is törődni. A munkát azonban remekül végezték el a németek, és Norbi nagy kedvel vágott bele a délelőtti eseményekbe Misanóban. Már a szombati edzéseken látszott, hogy jó lesz a dolog, mert az egyiket a szombathelyi fenegyerek meg is nyerte. Kiss többször is hangsúlyozta, hogy szoros idényre számít, ugyanakkor azt ő sem gondolta volna, hogy 0.001 ezreddel marad csak le a poleról, így az első versenyt Adam Lacko mellől kezdhette meg. Természetesen ez a valaha volt legszorosabb időeredmény a kamionsport történelmében, és az is különleges volt, hogy négy különböző márka foglalta el az első négy helyet. A rajt előtt egy szomorú eset miatt is egy perces csenddel adóztak Nicky Hayden emlékének a kamionversenyzők a Marco Simoncelli nevével fémjelzett pályán.

A cseh Lacko a rajt után neki is iramodott, hiszen a szeme előtt nyilvánvalóan a tavaly itt szerzett három győzelme lebegett, azonban Norbi ameddig csak tudott, és a technikája bírta, loholt utána. A kelet-európai duó szépen el is húzott a harmadik helyen nyargaló Jochen Hahntól. A legszorosabb távolság a cseh-magyar páros között 0.4 másodpercnyi volt, de Norbi minden igyekezete ellenére nem sikerült befognia az idei első győzelmét szerző Adam Lackót. Hahn viszont kisebb meglepetést okozott azzal, hogy a versenykamionja egyre inkább az erejét vesztette és hátracsúszott az ötödik helyre, így a dobogó legalsó fokára végül Steffi Halm léphetett az első versenyen. Az incidenst ugyan vizsgálták a sportfelügyelők, de nem lett belőle semmi gond. Érthetően elégedett volt Norbi a verseny után:
"Azt kell hogy mondjam, hogy a legnagyobb meglepetés számomra az, hogy sikerült a motorunkon is fejleszteni, remekül haladunk. Egyre magabiztosabb is voltam emiatt a pályán, jó érzés vezetni a Mercedest, és a futómű beállításunk is azt gondolom, hogy jól sikerült. Elégedett voltam a helyezésemmel, ebben most ennyi volt, de reméltem, hogy vasárnap azért el tudom hozni Lacko orra elől a polet, akkor pedig az egy új helyzet lesz."

A szombati második versenyen a fordított rajtrácsos indulás miatt az idei év új sztárja, José Rodrigues indulhatott a poleból, Norbi értelemszerűen a hetedik helyről vághatott neki az újabb viadalnak. A rajtot azonban a portugál elrontotta, Körber vette át a vezetést, őt szorosan követte Hahn, és az első kört már Kiss Norbi is az ötödik helyen fejezte be. A magyar fiú üldözőbe is vette az előtte haladó német Sasha Lenzet, és némi kakaskodás után hazánk fia jött ki jól az ütközetből, ő megörökölte a negyedik helyet, Lenz visszaesett a hetedik helyre. A versenybírák egyből jelezték is, hogy az esetet kivizsgálják. Norbi határozottsága azonban nem hagyott alább, és keresett magának egy másik előtte nyargalászó németet, és viszonylag hamar sikerült levadásznia Gerd Körbert is, az IVECO-jában. Ő is aztán még tovább visszaesett, köszönhetően annak, hogy korábban Lackoval ütközött, de ezt csak sima versenybalesetnek minősítették a versenybírók. Norbi utánament még a második helyezett Steffi Halmnak, de megelőzni már nem tudta, így egy harmadik helyet szerzett a német páros után szombat késő délután a leintéskor.

A dobogóra ugyan Norbi még felállhatott, de kapott utólag egy 30 másodperces büntetést, miután őt hozták ki vétkesnek a Lenzzel történt eset miatt. Norbi nem volt boldog, érthetően:
"Azt gondolom, hogy valójában nem hagyott helyet nekem a 2-es kanyarban, ez eléggé hasonló szituáció volt, mint amikor 2-3 éve ugyanez történt itt velem és Albacetével. Akkor is engem hoztak ki bűnösnek, pedig valójában én szorultam be. Nem tudok mit tenni, el kell, hogy fogadjam a büntetést. Összességében azonban tényleg azt kell, hogy mondjam, hogy elégedett vagyok, például a váltóm is már sokkal pontosabb és gyorsabb, bátrabban be merek szúrni a versenytársaknak, de ha rám zárják az ajtót, úgy nehéz előre menni. Ennek ellenére optimistán vártam a vasárnapot, nincs komoly sérülés a kamionomon."

Vasárnap folytatódtak Kiss Norbi kalandjai az Adriai-tengertől alig 5 kilométerre. 10:30-kor kezdődött az időmérő edzés, 13:10-kor  az első vasárnapi verseny rajtja, végül az utolsó verseny Misanóban 15:20-kor volt.

 

 

MISANO - VASÁRNAP

Újabb második és harmadik hely Kiss Norbinak Misanóban!

Mintha a tegnapi nap folytatódott volna: remek időmérős eredmény után, mindkét versenyen dobogóra léphetett Kiss Norbert az olasz kamionversenyes hétvégén. Az időmérő edzésen újra Adam Lacko hódította el a pole pozíciót, Norbinak azonban minden igyekezete ellenére nem sikerült a második helyre bejönnie, mert oda Jochen Hahn ért fel, míg a szombathelyi a harmadik rajthelyről indulhatott el.

A repülőrajtnál a cseh pilóta jól jött el, Hahn ugyan ment rá, de a riválisok hagytak egymásnak helyet.  Norbi azonban legalább olyan elánnal üldözte Jochent, ahogy egy nappal korábban, és végül sikerült is őt megelőznie. Albacete is megpróbálta Hahnt megelőzni, de a német derekasan kitartott a harmadik helyen, annak ellenére, hogy rettenetesen füstölt az IVECO-ja, a befecskendező hibája miatt. A harmadik körben végül sikerült a spanyolnak is elmennie Hahn mellett, aki viszont figyelmeztetést is kapott a versenybíráktól, így a bokszutcába is ki kellett, hogy álljon. A 10. helyen sikerült visszatérnie, majd pár kör alatt megelőzte Norbi csapattársát, André Kursimot és Draganovicot. Az élen azonban semmi változás nem történt már, így Kiss egy második helynek örülhetett a hétvége harmadik futamán.

"Igaz, hogy az időmérő edzésen csak a harmadik tudtam lenni, nagyjából ugyanazt az időt tudtam menni amit szombaton, de a többiek javultak. A rajtom jó volt, jól jött ki az első néhány kanyar és a Jochent rögtön meg tudtam előzni. Feljöttem a második helyre, az Adam Lacko mögé megint, de most nem tudtam közel menni hozzá, támadni őt. Végeredményben ez egy biztonságos második hely, 15 pont a bajnokságban, ami nagyon-nagyon fontos volt."

A hétvége utolsó ütközete a misanói pályán azonban az aránylag unalmas első után parádésra sikeredett, Norbinak is. Ugyan Jochen Hahnnak kellett volna indulnia a poleból, a fordított rajtrács miatt, de nem sikerült időben felérnie a rajtprocedúrához, így végül csak a bokszutcából indulhatott el a német versenyző. Az így üresen maradt hely mellől induló francia Robineau gond nélkül jött el a lámpák kialvása után, de Sascha Lenz egyből ment rá. A nagy igyekezetében a német meg is pördült, így Robineau egy újabb vállalkozót kapott a nyakába: Gerd Körbert. Ő végül a nyolcas kanyarban ment el mellette, ahogy nem sokkal később a kelet-európai különítmény is, Kiss-Lacko sorrendben. A szombathelyi ezután felszívta magát, és üldözőbe vette a kamionsport legendáját is, miközben azért figyelnie kellett Adam Lackora is. Végül a cseh pár körrel később elment a magyar pilóta mellett a hatostól a nyolcasig tartó kanyarkombinációban. Norbira is megérkezett menet közben Steffi Halm, miközben Lacko aránylag hamar el tudott menni Gerd Körber mellett. Így tett aztán Steffi Halm, és Kiss is, sajnos már ebben a sorrendben, mert menet közben el tudott menni Norbi mellett a német versenyzőnő. Norbi ugyan a verseny végéig nyomás alatt tartotta Steffit, de visszaelőzni már nem tudta. A versenyhétvégét ugyanúgy ahogy tavaly is, három győzelemmel zárta, mivel a negyedik futamon aratott sikerével így feljött az összetettben is az első helyre. Norbi sem volt elégedetlen a nap végén:

"A szokásos őrült fordított rajtrácsos második versenyen szerencsém volt. Megint a Saschát kilökték, de most nem én. Így már rögtön az első kör végén a harmadik helyen tudtam jönni. Utána viszont semmiből nem jöttem ki jól. Próbáltam üldözni az előttem haladókat, de az Adam és a Steffi a próbálkozás közben megelőzött, úgyhogy végül maradt a harmadik hely. Ez jó, négyből négyszer ott voltam a dobogón, oké egyet elvettek. Jó sok pontot szereztem a bajnokságban, és a legfontosabb, hogy erősek voltunk. Megint megléptünk egy kis szintet, versenyképesek voltunk, ez jó jel a Nürburgringre!"

A bajnokság tehát július első hétvégéjén folytatódik a kamionversenyzés Mekkájában, a bajnokság állása a második versenyhétvége után:

 1. Adam Lacko 92 pont
 2. Steffi Halm 80 pont
 3. Jochen Hahn 72 pont
 4. Antonio Albacete 60 pont
 5. KISS NORBERT 56 pont
 6. Gerd Körber 47 pont
 7. Sascha Lenz 46 pont
 8. José Rodrigues 34 pont
 9. André Kursim 14 pont
10. Thomas Robineau 12 pont